Forskare från Göteborgs universitet bidrar till bevarandet av hotade språk

Nyhet: 2012-07-02

Crowdsourcing är en metod där man söker aktivera människor att hjälpa till med uppgifter eller problem, ofta med hjälp av internet. Konceptet bygger på att det är öppet för alla att bidra. Oftast hör vi om crowdsourcing i samband med IT-projekt, men forskare vid Göteborgs universitet har använt sig av metoden för att dokumentera, bevara och utveckla ett litet hotat språk i Nepal.

Att använda sig av crowdsourcing för att bevara ett hotat språk och dess kultur har visat sig vara framgångsrikt. Jens Allwood, professor vid Göteborgs universitet fick idén att använda sig av denna metod när han blev involverad i ett projekt som skulle kartlägga Nepals olika språk.

– Det bor 25 miljoner invånare i ett land som till ytan är en tredjedel av Sverige men där talas 90-140 olika språk beroende på hur man definierar språk och dialekt, berättar Jens Allwood. Språket Lohorung talas av någonstans mellan 3000 och 10 000 människor utspridda över stora delar. Det är ett allvarligt hotat språk och i behov av dokumentation. Dokumentationen är inte bara avsedd att bevara språket utan också för dess förnyelse och utveckling.

Bildtext: Professor Jens Allwood under ett besök i Nepal

Jens Allwood förklarar sin idé med att istället för att, som vanligen sker, lingvister och antropologer ger sig ut och samlar in data för att sedan återvända hem och sammanställa den skulle Lohorung-folket själva dokumentera sitt språk och sin kultur med hjälp av enklare video- och audioinspelningar, mobiltelefoner och datorer. Denna dokumentation skulle sedan vara tillgänglig för alla som vill ta del av den.

Med hjälp av informationsteknologi och crowdsourcing har ett multimodalt lexikon - eller egentligen mer en encyklopedi - med bild, ljud, skrift och film skapats. Projektet har inneburit både språkdokumentation och språkvitalisering. Tillsammans med forskarkollegor i Nepal har man stöttat med teknik, kunskap och färdigheter för att generera, upprätthålla och ta tillvara på språkresurser och samla dessa i en multimodal encyklopedi online.

– Vi har jobbat med att hitta ambassadörer för projektet. Vi har utbildat dem till fascilatorer och de i sin tur har varit aktiva i att intervjua människor och samlat in data, berättar Jens Allwood. Det är öppet för alla Lohorungtalare att hänga på och på webbplatsen utses bland annat månadens bästa kontributör i syfte att uppmuntra till medverkan.

Jens Allwood berättar att det finns en kärntrupp på ungefär 10-15 bidragsgivare och sammanlagt har kanske uppemot 100 stycken bidragit. En av dem som hjälpt till att möjliggöra detta är en före detta student i interaktionsdesign vid Chalmers, Sagun Dhakhwa. Hans företag i Nepal har arbetat med att bygga upp ett IT-nätverk som projektet haft stor nytta av. Sagun Dhakhwa har bistått med plattformen och programmeringen.
– Nu behöver vi få detta så stabilt att de kan ta över det själva och fortsätta att utveckla det, förklarar Jens Allwood.

I förlängningen hoppas han att det multimodala lexikonet ska kunna användas i pedagogiska syften, för att lära barn att läsa och räkna på sitt eget språk men också som utbildning inom hälsorelaterade områden och energi. När barnen börjar skolan sker undervisningen på Nepali, vilket innebär risker att Lohorung eller barnets modersmål går förlorat. Det leder också till att barnen utvecklingsmässigt halkar efter då de inte bara ska lära sig läsa och räkna utan också ska lära sig ett nytt språk.

– Förhoppningen är också att vårt projekt kan fungera som modellprojekt för andra små språk i andra delar av världen, avslutar Jens Allwood.

Projektet har stötts av Vetenskapsrådets program Swedish Research Links och avslutas senare i år.

Länk till den multimodala ordboken

AV:

Artikeln publicerades först på: ait.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-09-23